top of page

ONZE MISSIE: GOTS EN OEKO-TEX®

Soms zijn gezonde keuzes heel vanzelfsprekend, zoals bijvoorbeeld kiezen om bio te koken voor je familie, of om bewegen en buitenspelen bij je kinderen aan te moedigen, om niet uit plastic flessen te drinken, om te recycleren en of verantwoord speelgoed te promoten. Maar als het op kledij aankomt lijkt dat plots niet zo vanzelfsprekend, omdat er heel weinig aandacht uitgaat naar hoe je hierin de “gezondste” keuze kan maken. Het zijn nochtans wel de dingen die je elke dag opnieuw  recht op je eigen en op hun huid plakt. 

Vaak zie je wel reclame van merken of winkels met de boodschap dat ze aan het milieu denken, maar hoe doen ze dat dan? Planten ze ergens een boom of toveren ze zuiver water bij? Is het kledingstuk dat je koopt veilig? Want verfstoffen, de kleurbaden en de stoffen zelf kunnen een hoop schadelijke stoffen bevatten die je er niet gewoon “even uitwast” en die ons eigen maar ook het globale eco-systeem behoorlijk kunnen beschadigen. Ik kreeg alvast een geruster hart door het bestaan van 2 normen: GOTS en OEKO-TEX. Deze 2 woorden klinken misschien als Chinees maar ze zijn een weg naar veilige kledij zonder chemicaliën, die lief zijn voor je kind, natuur en samenleving. 

200907_Bobbi-Ray_LR-8.jpg

Wat is een GOTS certificaat?

GOTS staat voor Global Organic Textile Standard (link naar website https://www.global-standard.org/) en heeft sinds de introductie van het label in 2006 de hoogste norm wereldwijd vooropgezet voor het verwerken van biologische textielvezels. Deze norm dekt de hele textielketen - vanaf het ethisch verantwoord oogsten van biologisch geteelde planten tot het milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde productieproces (verven, naaien, ...). Het GOTS certificaat wordt over de hele wereld erkend, dus eender waar je biologische kledij gegroeid en gemaakt werd, je kan er zeker van zijn dat de producten aan dezelfde normen moeten voldoen.

Een echt “zuivere” standaard

De GOTS standaard gooit een wijd net uit dat jou en je familie beschermt op 3 grote gebieden:

   1. Een veilig biologisch product

De biologische materialen moeten duidelijk gelabeld zijn en apart gehouden worden van conventionele vezels doorheen heel het productieproces zodat er geen verwarring of besmetting kan zijn.

Het productieproces, eindproduct én verpakking mogen geen formaldehyde, GMO’s (Genetically modified organisms), nanopartikels, giftige zware metalen, chloorbleekmiddel, aromatische solventen, PVCs (polyester), ftalaten (=hormoonverstorende weekmakers in PVC) of verfstoffen die kankerverwekkende zijn bevatten. Alle verfstoffen, chemicaliën en hulpstoffen moeten bio-afbreekbaar zijn en niet toxisch.

   2. Een product dat onze planeet respecteert

 

Om een GOTS label te krijgen moet de impact op het milieu tot een minimum beperkt worden. Er moet zeer gedetailleerd bijhouden worden wat het waterverbruik, waterafvoer en energieverbruik voor een productie zijn.

 

   3. Een product dat de mensheid respecteert

Om GOTS gecertificeerd te zijn moeten arbeiders in alle stadia van de productie behandeld worden in overeenstemming met de normen van de International Labour Organization (ILO). Deze bevatten: geen dwangarbeid of kinderarbeid, vrijheid zich te organiseren (vakbonden op te richten), veilige en propere werkomgeving, lonen waarvan geleefd kan worden, recht op pauzes en geen excessieve overuren en geen discriminatie. Om dit alles te garanderen moeten er uiteraard controles zijn.

Wat is het verschil met gewoon biologisch?

Als je biologisch (“organic” in het Engels) ergens ziet staan dan is dat sowieso al iets goed, maar het gaat niet perse ver genoeg. Textiel, stoffen, draad en kledij mogen het woord ‘organic’ bevatten zolang dat 70% biologische vezels bevat. Voor GOTS moet minimum 95% van biologische vezels zijn. Biologische teelt van de grondstoffen biedt een veilige grondstof aan, maar dat garandeert nog niet dat de kledij voor kind effectief niet-toxisch is. Het is een beetje zoals een appeltaart bakken met bio appels maar dan wel een prefab deeg gebruiken vol additieven en bewaarmiddelen. Biologische stoffen lopen dus nog steeds het risico op besmetting tijdens het productieproces. Daar komt dan Oeko Tex in het verhaal.

Wat is dan OEKO-TEX®?

OEKO-TEX® is ook een wereldwijde textielnorm, maar is niet noodzakelijk biologisch. Dit label laat je weten dat elke component (inclusief de draden, verfstoffen en versiering) van het textielproduct in kwestie volledig vrij is van 100 stoffen waarvan geweten is dat ze giftig of schadelijk zijn. 

 

Bobbi Ray probeert zoveel mogelijk kledij aan te bieden die GOTS en OEKO-TEX certified is. Ons ultieme doel is om dit 100% te kunnen garanderen. Hopelijk kunnen jullie ons hierbij helpen door even enthousiast en overtuigd te zijn.

bottom of page